Our social:

7 Şubat 2015 Cumartesi

Alaska'da Geyik Sürüsü Habitat ve Popüladyon

Zoologlar Alaska'da bir adaya geyikleri bıraktılar. O sırada adada başka otobur hayvan hemen hiç yoktu. Geyiklere zarar verebilecek yırtıcı hayvan ise bulunmuyordu. Geyik popülasyonu ada habitatında çoğaldı. Önceleri otlar yeterliydi. Geyik sayısı arttıkça otlar tükendi; çünkü, aşırı tüketim ot örtüsünün doğalbgelişimini durdurmuştu. Sonunda binlercegeyik açlıktan öldü. Ancak, en güçlü birkaç yüz geyik kaldı. Otlar yeniden yeşermeye başladı. Çalılar ve ağaçlar büyümeye başladılar. Habitat ve populasyon arasında doğal denge kurulmuştu. Adanın bitki örtüsü bu sayıdaki geyiği besleyebilecek yeterliğe ulaşmıştı.

1940'lı yıllarda adaya kurtlar çıktığında, ekologlar bu yırtıcıların geyiklere zatar veteceğini, bu hayvanların sayısının azalacağını düşünmekteydiler. Fakat, kurtlara karşın geyik popülasyonu giderek arttı. Fakat, aşırı bir çoğalma olmuyordu. Doğal denge bozulmuyordu. Bir yılda 100'den çok geyik kurtlata yemolmuştu.

Geyik popülasyonunda neden bir azalma olmamıştı? Çünkü kurtlar geyik popülasyonundaki; hasta, yaşlı ve sakat bireyleri seçiyorlardı. Sonuçta geyik popülasyonun sağlıklı nesillerden oluşmasını kurtlar sağlıyordu.

Bir habitatta avda avcıda bulunmalıdır. Avcısı oolmayan canlıların yaşadığı bir habitat, doğal dengesi bozuk bir ortamdır.

0 yorum:

Yorum Gönder