Our social:

8 Şubat 2015 Pazar

Dünyanın En Kuzeyde Yer Alan Şehri Dikson


Sibirya'nın Tamir Yarımadası'nın en batı ucunda yer alan Dikson Şehri kendisinin
Dünyanın en kuzeyindeki şehri olduğunu iddia etmektedir. Sovyet döneminde önemli bir kıyı askeri üssü idi. Soğuk savaşın sonundan beri Sibirya'daki askeri varlık büyük ölçüde azaltılmışsada, madencilikten sonra hala en büyük bölgesel istihdam alanı olarak önemini korumaktadır. Dikson'daki kara ve deniz kuvvetleri 2000 kişiyi, yani nüfsun yaklaşık yarısını ayrılmaya zorlayarak tesislerinin ℅80 'ini kapatmıştır. Şehrin sakinleri şimdi tam 3000 kişidir.

Günümüzde Dikson kendisini terk edilmiş ve ölmekte olan bir sehir gibi hissetmektedir. Çöpler sokakları kaplamıştır. Sinema yok, kilise yok hastane bir tanedir. Bir sakininin dikkat çektiği gibi ''Normal bir insanın burada yaşaması için hiçbir neden kalmamıştır''.

''Dikson'da kalaninsanların çoğu burayı terk edecek güçleri olmadığı için kalmaya devam etmektedir'' diyen belediye başkanı ''fakat ben burada 40 yıldan beri yaşıyorum. Kızım burada büyüdü ve burada teknik okulda okudu. Şimdi yine Dikson'da çalışıyor ve ne o ne de ben burayı terknetme niyetinde değiliz'' diye devam ediyor.

Kısa Kuzey Kutbu yazında Dikson'da iklim çok hoştur. Ilık, çok az yağmurludur ve güneş yılın üç ayında 24 saat boyunca ışıldayıp durur. Tek rahatsızlık bütün Sibirya'nın kuzey kesimlerini istila eden sivrisineklerdir. Kışınsa sıcaklık -50 derecenin altına düşer ve iki aydan fazla süre güneş ışığı belirmez. Hiçbir şey bir ot boyundan fazla büyümez. İklim yerli kabileler için bile son derece serttir. Bunların en yakınındaki yerleşmeleri bile 250 km güneyde yer almaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder