Our social:

12 Şubat 2015 Perşembe

Türkiye’deki Enerji Kaynakları

Türkiye’deki Enerji Kaynakları arasında kömür, Linyit, Petrol, Doğal Gaz, Su Gücü, Rüzgar, Güneş, Jeotermal, Nükleer, Biyokütle enerjileri yer almaktadır. Şimdi de bunların nerelerden elde edildiğini öğrenelim.

Taş Kömürü: Zonguldak’ ta çıkartılan taş kömürü Karabük’te demir-çelik fabrikasında ve Çatalağzı termik santralinde kullanılır.

Linyit: Linyit 3 jeolojik zamanda oluşan bir kömür çeşididir. Soma-Manisa, Seyitömer-Kütahya, Yatağan-Muğla, Elbistan-Karamanmaraş, Çayırhan-Ankara, Orhaneli-Bursa termik santrallerinde kullanılır.

Petrol: Raman, Garzan, Kurtalan, Adıyaman, Batman ve Mardin çevresinde çıkartılan petrol ülkemizin %10 ihtiyacını karşılamaktadır.

Doğal Gaz: Hamitabat, Mardin-Çamurlu sahalarından doğal gaz çıkartılır.Türkiye’ nin en çok doğal gaz aldığı ülke Rusya ‘dır.

Su Gücü Hidroelektrik: En temiz enerji kaynaklarından biridir. Dünya sıralamasında Türkiye Hidroelektrik üretiminde 3 sırada yer almaktadır. 2009 senesinin sonu itibariyle işletmede bulunan 150 adet HES (hidroelektrik santrali) 14.417 MW’lık kurulu güce ve toplam potansiyelin yaklaşık %38′ine karşılık gelmektedir. Barajlardan hidroelektrik üretimi yapılmaktadır.

Atatürk Barajı Hidroelektrik santrali, 2405 MW
Keban Barajı Hidroelektrik santrali, 1330 MW
Karakaya Barajı Hidroelektrik santrali, 1800 MW
Özlüce Barajı Hidroelektrik santrali, 200 MW
Gökçekaya Barajı Hidroelektrik santrali, 278 MW
Obruk Barajı Hidroelektrik santrali, 203 MW
Rüzgar Gücü: Bu güçte yenilebilir ve temiz elektrik üretiminde kullanılmakta. Ülkelerin elektrik üretiminde büyük rol oynaması bekleniyor. Son yıllar ülkemizde Rüzgar Gücünden elektrik üretimine başlanmıştır.


Güneş Enerjisi: Bu enerji türü de Rüzgar ve  Hidroelektrik enerjisinde olduğu gibi temiz ve bitmeyen enerji kaynakları içerisindedir. Petrol ve doğal gaz tükenebilir enerji kaynakları artık kendini yenilebilir enerji kaynakları üzerinde yoğunlaşılmasına neden oluyor. Bu güç otomotiv sektöründe kullanılıyor.

Jeotermal Enerji: Yerin derinliklerinden gelen sıcak su gücüdür. Ülkemizde Denizli-Sarayköy Jeotermal santral yer alır.

Nükleer Enerji: Uranyum ve Toryum gibi radyoaktif minerallerin atomlarının parçalanmasıyla ortaya çıkan enerjiye nükleer enerji denir. Eskişehir-Sivrihisar toryum yatağı bulunmaktadır.

Biyokütle Enerjisi: Bitki ve Hayvan atıklarına dayanan bir enerji türüdür.

0 yorum:

Yorum Gönder