Pages - Menu

12 Şubat 2015 Perşembe

Türkiye’de İklim Tipleri

Türkiye matematiki ve özel konumun etkisiyle Akdeniz, Karadeniz ve Karasal ikliminin etkisinde kalmaktadır. Şimdi bunları teker teker inceleyelim

Akdeniz İklimi

Akdeniz, Ege ve Güney Marmara bölgelerinde bu iklim tipi görünmektedir. Yaz mevsimi kurak ve sıcak olarak geçmektedir. En fazla yakış kışın gerçekleşir. Bitki örtüsü makidir. Yağışlar genellikle cephe yağışları olarak görünür.

Karadeniz İklimi

Karadeniz bölgesinin kıyı kesiminde etkili olarak görünen bir iklim tipidir.  Bulutlanma ve sis oldukça fazla olarak görünmektedir. Yağış rejimi düzenlidir. Güneşlenme süresi azdır. Yağış tipi yamaç yağışlıdır. Bu iklim tipinde ormanlar geniş yer kaplar.

Karasal İklim

İç Anadolu, Batı Anadolu ve Doğu Anadolu görünen iklim tipidir. Kış mevsimi soğuk ve yağışlı yaz ayları ise bunun tam tersi sıcak ve kurak bir şekilde geçer.  Buralarda bitki örtüsü bozkırdır.

Güneydoğu Anadolu bölgesi  Akdeniz iklimi etkilidir.  Doğal bitki örtüsü bozkırdır. Yaz mevsimi sıcak ve kurak geçerken kış mevsimi ılık ve yağışlı geçmektedir.

Erzurum ve Kars bölgesinde sert karasal iklim görünmektedir. Yağış tipi konveksiyoneldir. Kışlar soğuk ve yağışlıyken yaz ayları fazla uzun sürmez. Bitki örtüsü ile çayırdır.


2008 Kpss Sorusu

Buğday Akdeniz kıyılarında Doğu Anadolu platolarından daha erken hasat edilir.

Bu durum üzerinde etkili olan etmenler aşağıdakilerden hangisinde birlikte verilmiştir.?

A-)Yağış tutarı- Enlem B-)Enlem- Yükselti
C-)Yağuş tutarı- Bakı     D-) Bakı- Enlem          E-)Yükselti- Bakı

Çözüm: Yukarıdaki sorunun cevabı B şıkkıdır. Bir yerde buğday hasadı erken başlaması için sıcaklık ortalamasının yüksek olması gerekli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder