Pages - Menu

12 Şubat 2015 Perşembe

Türkiye’de Madencilik


Madencilik bakımından en önemli bölge Doğu Anadolu bölgesidir. Bu durumun volkanik arazi ile ilgili olduğu bilin. Kpss sınavlarında da madenlerin eşleştirilmesi ile ilgili sorular gelebiliyor.

Demir : Ülkemizin her tarafında rezervi bulunur.  Divriği ve Kangal (Sivas), Hekimhal ve Hasançelebi (Malatya), Havran (Balıkesir), Kayseri, Niğde, Adana, Kahramanmaraş ve Hatay da demir çıkartılır. Çıkartılan rezervler Karabük, Karadeniz Ereğlisi, İskenderun, Kırıkkale, Sivas ve İzmir de işlenir.

Bakır: Türkiye ‘de Artvin Murgul, Kastamonu Küre, Elazığ Maden ve Rize Çayeli de çıkartılır. Çıkartılan bakır Samsun, Artvin ve Elazığ da işlenir.

Krom :  Türkiye ‘de  Guleman Elazığ, Kopdağı Bayburt,  Fethiye Muğla, Acıpayam Denizli, Orhaneli Bursa, Mihalıççık Eskişehir, Pozantı Adana ve Kayseri de çıkartılır. Bir kısmı ihraç edilir bir kısmı da Antalya da işlenir.

Bor Mineralleri : Seyitgazi Eskişehir, Bigadiç Susurluk Balıkesir, Emet Kütahya ve Bursa çıkartılır. Çıkarılan bor mineralleri Bandırma ve Kırka Eskişehir de işlenir.

Boksit: Akseki Antalya, Seydişehir Konya, Milas Muğla, Saimbeyli Adana çıkartılır. Çıkarılan boksit Seydişehir işlenir.

Fosfat: Adıyaman, Bingöl, Şanlıurfa, Mardin ve Bitlis illerinden çıkartılan fosfat Mazıdağı Mardin de işlenir.

Barit : Antalya, Kahramanmaraş Mui ve Eskişehir illerinden çıkartılan barit İzmit, İzmir, Elazığ, Eskişehir ve Antalya’daki fabrikalarda işlenir.

Manganez: Adana, Denizli, Kastamonu, Balıkesir,Sivas illerinden çıkarılır. Demir-çelik sanayisinde kullanılır.

Antimon: Balıkesir, Tokat, Kütahya, İzmir, Bilecik ve Niğde bölgelerinden çıkartılır. Paslanmaz metal sanayisinde, ilaç ve seramik sanayisinde kullanılır.

Cıva: Ülkemizde Sarayönü Konya, Ödemiş İzmir,Manisa ve Uşak illerinden çıkartılır.

Feldspat: Manisa Demirci, Kütahya Simav, Aydın Çine ve Muğla Milas illerinden çıkartılır. Cam ve seramik sanayisinde kullanılır.

Kükürt: Isparta Keçiborlu ‘da çıkartılır. Boya sanayisinde kullanılır.

Asbest: Bursa, İskenderun, Erzincan, İzmir, Muğla ve Sivas da çıkartılır. Otomotiv sanayisinde ya da çatı malzemesi olarak kullanılır.

Lüle Taşı: Eskişehir ilinde çıkartılmaktadır.

Oltu Taşı: Erzurum ilinde çıkartılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder