Our social:

2 Şubat 2015 Pazartesi

Hava Kirliliği ve Çevresel Etkileri

Hava da su gibi kendi kendini yenileyebilme özelliğine sahiptir. Belirli ölçüdeki kirlenmeler zamanla yok olabilir.Orman yangınları,yanardağların püskürttüğü maddeler, çöllerden esen rüzgarların meydana getirdiği hava kirliliği zamanla yok olur.Fakat katı,sıvı ve gaz yakıtların yanması, motorlu taşıtlar, sanayi faaliyetleri ve çöplerin yanması ile oluşan hava kirliliği çok tehlikelidir.

Londra Tipi Hava Kirlenmesi

Sanayi tesislerinde, evlerde, motorlu taşıtlarda ve enerji santrallerinde kullanılan yakıtların oluşturduğu duman ile ortamdaki sisin karışması sonucunda Londra tipi hava kirlenmesi oluşur.1952 yılında Londra’da kükürdioksit, sis ve dumanın karışımı ile oluşan kirli hava tabakası şehrin üzerini kaplamış ve 4000 kişinin ölmesine neden olmuştur.

Los Angeles Tipi Hava Kirlenmesi

Egzoz gazlarının güneş ışınlarının etkisiyle karbondioksite
Dönüşmesiyle oluşan hava kirliliğine Los Angeles tipi hava kirliliği denir. Los Angeles kenti Büyük Okyanus’un kıyısında etrafı dağlarla çevrili bir çanakta yer almaktadır. Taşıtların çıkardığı gazlar, okyanustan esen nemli rüzgarlar nedeniyle kentin üzerinde kalır.


  Hava kirliliğinin, başta insan sağlığı olmak üzere görüş mesafesi, materyaller, bitkiler ve hayvan sağlığı üzerinde    olumsuz etkileri vardır. Katı yakıtlar ve akaryakıt gibi karbonlu maddelerin tam yanmamasından meydana gelen katı ve sıvı parçacıkların bir gaz karışımı olan duman, hava kirliliğinin bir çeşitlidir ve görüş uzaklığını azaltıcı bir etkiye sahiptir.

Hava kirliliğinin, sanatsal ve mimari yapılar üzerinde tahrip edici ve bozucu etkisi vardır. Bitkiler üzerinde ise öldürücü ve büyümelerini engelleyici olabilmektedir. Bu nedenle hava kirliliği hem canlıların sağlığı açısından, hem de ekonomik yönden zarar vericidir.

Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri, atmosferde yüksek miktardaki zararlı maddelerin solunması sonucu ortaya çıkar.

İnsanların sağlıklı ve rahat yaşayabilmesi için teneffüs edilen havanın mutlaka temiz olması gerekir. Havanın doğal yapısını bozan ve kirleten maddelerin başka bir deyişle kirli havanın solunması, özellikle akciğer dokularını tahrip edici ve öldürücü olabilmektedir. Solunum yolu ile alınan hava içerisindeki parçacıklar ve duman, teneffüs esnasında yutulur ve akciğerlere kadar ulaşır.

0 yorum:

Yorum Gönder