Mekong
Dünya'nın 12., Güneydoğu Asya'nın 7. en uzun nehri.Toplam uzunluğu yaklaşık 4.900 km'dir. 810.600 km²'den daha geniş bir bölgenin sularını toplar.
Tibet platosunda yaklaşık 5,000 m'yi aşan bir yükseltide doğan suların Çin'in Çinghay yönetim bölgesinde birleşmesiyle oluşur. Çin sınırları içinde yaklaşık 2,000 km boyunca akan Mekong'un toplam çığırının yaklaşık dörtte birini oluşturan Yukarı Mekong, Yunnan yönetim bölgesindeki yaylalardan geçerek güneye doğru dar ve derin bir vadide akar. Çin'den çıkışında yükseltisi 300 m'dir.
Daha sonra Çin-Myanmar, Myanmar-Laos ve Laos-Tayland sınırının bir bölümünü çizer. Laos'a girdiği yer olan Pak Tha'dan Luang Prabang'a kadar çığırı bir dizi ivintiyle kesilir ve Nam Beng, Nam Ou ve Nam Seng'in karışmasıyla debisi artar. Pak Lay'ın yukarı kesiminde nehir gene Tayland-Laos sınırını çizer. Vientiane'da ovaya girer ve Savannahet'e kadar, aşağı kesimi Kemmarat çağlayanlarıyla kesilen, ulaşıma elverişli güzel bir ark oluşturur. Tayland'da 117,000 km²'lik bir havzayı akaçlayan Çi ile Mun'un birleşmesinden oluşan en büyük kolunu aldıktan sonra, Mekong vadisi Hong çağlayanlarına kadar (burada düzey farkı 10 km boyunca 20 m'dir) yaklaşık 200 km süresince genişler.
Su düzeyi üzerinde yükselen kayaçlar ve adacıklar yatağı birçok kola ayırır. Daha sonra nehir Kamboçya ovasına girer, sol kıyısından üç kolunu (Se Hong, Se San, Srepok) alır, Preapatang ve Sambor çağlayanlarını aşar, Kratie'ye geçer. Dört Kol'u birçok dala ayrılır: dallardan biri Mekong'u Tonle Sap'a bağlar; girişinde Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'in bulunduğu iki başka dal, deltanın başını oluşturur. Sol dal Bassac, Chu Phu, Long Xuyen ve Cantho'yu sular; doğu dalı Vinh Long'u aşarak dört ağıza ayrılır. Vietnam'ın güney bölümünü oluşturan Mekong deltası, güçlü kuzeydoğu kıyı akıntılarının etkisiyle güneye doğru genişler. Ho Şi Minh kentinin güneyinde geniş bir delta oluşturarak Güney Çin Denizine dökülür.
0 yorum:
Yorum Gönder