Our social:

10 Aralık 2014 Çarşamba

Coğrafya ve İnsan İlişkileri

      Coğrafyanın açıklamasını yaparken Davis yeryüzünün insanla ilişkili olarak incelenmesi gerektiğini yani doğal çevrenin insana etkisinin araştırılması gerektiğini vurgulamıştır.

    Çok geniş ve gerçek anlamıyla ''tüm dünya bir sahnedir'' iklim tarafından değiştirilmiş olan coğrafi manzarayı oluşturan kara ve deniz görüntüleri, yer kabuğu bozuldulça, aşındıkça ve yükseldikçe, yavaş yavaş değişirler. Burada perde hiç kapanmaz; oyun ise sürekli, sonu olmayan bir temsildir. Perdeler arasında günlerin, ayların yada yılların geçtiğini gösteren hiçbir işaret yoktur; bunların tümü bir bütün içinde yaşanmaktadır. Oyuncularla seyirciler arasında bir ayırım yoktur; hepimiz bunların her ikisiyizde. Kumpanyanın tüm gücü her zaman sahnedir; perde arkasında kimse yoktur. Tek giriş ve çıkışlar doğumlar ve ölümletdir. Oyunun bugünkü kısmı Coğrafya'dır, sonsuza değin onun tüm günlerinin bütünleşmesi ise jeoloji.

          Eğer okul çocuklarımız ve üniversite öğrencilerimiz bu çağlar boyu süren büyük oyunu ve onun yoğun dramatik kaderini, hareketlerin ileriye dönük durumunu değerlendirerek, bir duygu halinde yavaş yavaş kazanabiliyor ve de onun en çarpıcı bazı konumları hakkında şöyle ya da böyle bilgi edinebiliyorlarsa,  coğrafyanın gerçekten ne olduğunu anlamada, hatta bazı sınav kağıtlarındaki tüm soruları yanıtlayamasalar bile, iyi yoldadırlar demektir.




0 yorum:

Yorum Gönder