Our social:

10 Aralık 2014 Çarşamba

Fiziki ve Beşeri Coğrafya Ayrılığı

          Davis 19.yy sonlarına doğru yalnızca fiziksel çevre değil, bu çevre üzerinde insanın müdahalesi üzerinde durmaya başlamıştı. Snyder ile birlikte yazdıkları Physical Geography'nin önsözünde şunlara yer vermiştir:

          Yeryüzünün insanla birlikte incelenmesi olarak kabul edilen coğrafyanın gelişmesi, insanın fiziki çevresinin incelenmesi olan Fiziki Coğrafya ya da gittikçe daha çok kullanıldığı şekliyli Fizyografya üzerine kuruludur. İkincisinde uygun bir hazırlık olmaksızın birincisinde akılcı ya da bilimsel bir ilerleme olamayacaktır. Yeryüzünün fiziki özellikleri yalnız tasvir edilmekle kalmamalı, aynı zamanda açıklanmalıdır ki bu anlayış akılda kalması için hafızaya yardımcı olsun. Bunlar insanın yaşam tarzını etkileme yollarından ayrı bir şekilde sunulmamalı; insanlığın gelişmesine öncelik etmede başta gelen faktörler olarak yeryüzünün özelliklerine bakma alışkanlığını rdinmek için, dikkatler sık sık beşeri koşulların belirlenen çevreleriyle oluşturdukları birliklere çekilmektedir. Kısacası fizyografik olgular nedenlerine inilecek kadar gerilere doğru ve ve sonuçlara varacak şekildeileriye doğru iizlenmelidir; böylece ''nedenler ve sonuçlar'' deyişi konunun deneme sürecinde bir mihenktaşı görevini görmek üzere ortaya çıkacaktır.

          Bununla birlikte fizyografyanın hiçbir zaman tek başına coğrafya olamayacağını vurgulaya Davis ''coğrafyanın birleştirici özelliğinin yerkürenin organik ve inorganik elemanları arasındaki nedensel ilişkide yattığını savunur.

0 yorum:

Yorum Gönder